Műsor a Tilos rádióban

Az első Rehab a tortán adás még 2012. január 7-én szombaton délelőtt hangzott fel a Tilosban, és immáron hatodik éve nyomjuk az éterben! Négyen kezdtük, négy fogyatékossággal élő ember, akik egy kiválasztási folyamat eredményeként lettek a műsor szerkesztői és műsorvezetői is.

Az évek során változott a műsorkészítők létszáma, hiszen már csak ketten vagyunk. A műsorsáv is más, hiszen már nem szombatonként, hanem kéthetente hétfőnként vagyunk élő adásban a Tilos rádióban!

És miért éppen a Tilosban? Ezt a kérdést már sokan feltették nekem.

Itt voltak nyitottak arra, hogy megmutassák magukat a sérült személyek, no lám csak ők, azaz mi is képesek vagyunk maradandót alkotni egy-egy interjút elkövetve. Itt önállóan készítjük, szerkesztjük és találjuk ki az adás menetét, hívunk vendégeket és igyekszünk évről évre fejlődni és megújulni! Máshol ezt a fajta nyitottságot nem tapasztaltam a fogyatékossággal élők felé, hiszen itt szabad kezet kaptunk!

Legutóbbi vendégünk Lukoviczki Réka a Lábatlan blogger és előadó volt, de készítettünk már interjút Till Attilával a Tiszta szívvel című filmje kapcsán. Vendégünk volt az első kerekesszékes lány, aki megjárta a Budapest Bamakó rallyt…

Hosszan sorolhatnám megannyi vendégünket, megannyi érdekes és sokszor többre érdemes ember, rengeteg segítő szándékkal megáldott személy fordult meg nálunk. Interjúinkban mindig a fogyatékosság valamely területe, akár érintőlegesen is a téma. Ez a központi elem, hiszen szlogenünk:
„Fogyatékosokról nem csak fogyatékosoknak!”
Hallgassatok minket a rádióban azért, hogy közelebb kerülhessünk hozzátok, így az éteren keresztül!

Elérhetőek vagyunk az  FM 90.3, online az interneten és applikáción keresztül akár a mobilodról is!

Tilos történet

A Tilos Rádió nonprofit, közösségi rádió, 1991 augusztusában kezdett sugározni Budapesten, kezdetben kalózrádióként, s csak 1995-től működik legális frekvencián.

A Tilos Rádió politikai ideológiáktól és pártoktól, gazdasági köröktől, egyházaktól és önkormányzatoktól független, szabad rádió, nincsenek tulajdonosai: csak a hallgatóké és a műsorkészítőké.

A Tilos Rádió kialakította és gyakorlatba ültette a közösségi rádiózás nagyvárosi formáját, amely urbanizált keretek között visszaadja a kisközösségek elveszettnek hitt kommunikációs, kohéziós lehetőségeit. A Tilos hallgatói és műsorkészítői látszólag virtuális, ám nagyon is valóságos közösséget alkotnak: a rádióhullámokon és az interneten élik meg a valamikori agorák, falusi vásárterek, kisvárosi főutcák életét.

A Tilos műsorainak zöme a hallgatói részvételre épül, a szerkesztés szerves eleme a betelefonálók és a műsorkészítők aktív együttműködése. A rádió nem a vásárlót győzködi, vagy a szavazóhoz beszél, önálló gondolkodásra, kreativitásra, a közéletben való részvételre sarkall, az öntevékeny, független, igényes ember gondolkodtató médiuma.

A Tilos Rádió a szólásszabadság elkötelezettje, lételeme a vita, a különböző nézetek, vélemények ütköztetése. Működése bizonyíték arra, hogy rádiózni nem csak pénzért lehet, a rádió műsorait 250 önkéntes készíti ellenszolgáltatás nélkül, a nap 24 órájában.

A Tilos műsorai mindig valamiért szólnak: kisebbségek, elesettek, másságok érdekében, alternatív értékek, kulturális törekvések bemutatásáért.

A Tilos Rádió éves költségvetésének több mint felét maguk a hallgatók adják össze, egyrészt személyi jövedelemadójuk 1%-ról rendelkezve, ill. támogató adományaikkal.